Serveis educatiusEls serveis educatius poden ser de zona específics.
Els de zona són CRP, EAP i ELIC i els específics CREDA, CREDV, SEEM i SEETDIC
*CRP: Els CRP són centres de referència per a la formació, la dinamització pedagògica i el suport a la tasca docent del professorat de tots els nivells educatius dels centres d'ensenyament no universitari de la ciutat.
Els objectius principals dels CRP són:
Coordinar i organitzar l'execució i el seguiment de les activitats de formació permanent.
Potenciar accions que impliquin dinamització i suport a projectes en el centre i entre centres educatius.
Canalitzar i coordinar els recursos i l'oferta pedagògica de la ciutat que s'adrecen als centres educatius.
Oferir recursos d'infraestructura i de serveis als centres docents, al professorat i a la comunitat educativa.
http://www.bcn.es/IMEB/crp/
(Aquesta web mostra els CRP de tota Barcelona)
*EAP: Els EAP són equips d’assessorament i orientació psicopedagògic que donen suport al professorat i als centres educatius en la resposta a la diversitat de l’alumnat i en relació als alumnes que presenten necessitats educatives especials, així com a les seves famílies.
Els objectius principals dels EAP són:
Identificar i avaluar les necessitats educatives especials dels alumnes i fer la proposta d’escolarització,en col·laboració amb els serveis específics quan s’escaigui.
Assessorar el professorat i les famílies en la resposta educativa a l’alumnat amb necessitats educatives especials, en col·laboració amb els docents especialitzats i els serveis educatius específics.
Assessorar els equips docents, l’alumnat i les famílies sobre aspectes d’orientació personal, educativa i professional.
Donar suport als centres educatius en la millora de l’atenció a la diversitat i la inclusió
Col·laborar conjuntament amb el servei educatiu de zona i els específicsper tal de promoure activitats d’intercanvi i de formació del professorat
Col·laborar amb els serveis socials i sanitaris de l’àmbit territorial d’actuació, per tal d’oferir una atenció coordinada als alumnes i famílies que ho necessitin.
http://www.xtec.cat/eap/
*ELIC: sorgeix de la necessitat de donar resposta a les noves i canviants situacions en què està immersa la comunitat escolar catalana. La integració escolar i social de tot l’alumnat, amb independència de la seva llengua, cultura, condició social i origen és una finalitat que inspira el nostre sistema educatiu.
Els objectius del Pla LIC són:
Consolidar la llengua catalana i l’aranès, si escau, com a eix vertebrador d’un projecte plurilingüe.
Fomentar l’educació intercultural, basada en la igualtat, la solidaritat i el respecte a la diversitat de cultures, en un marc de diàleg i de convivència.
Promoure la igualtat d’oportunitats per tal d’evitar qualsevol tipus de marginació.
Des d'aquesta prespectiva, els equips d'assessorament en llengua, interculturalitat i cohesió social (ELIC) s'encarreguen de desenvolupar funcions de col·loboració, assessorament i suport escolar en relació amb aspectes lingüístics, interculturals i de cohesió social.
Des d'aquesta perspectiva, els equips d'assessorament en llengua, interculturalitat i cohesió social (ELIC) s'encarreguen de desenvolupar funcions de col·laboració, assessorament i suport escolar en relació amb aspectes lingüístics, interculturals i de cohesió social.
http://phobos.xtec.cat/se-baixllobregat4/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=77
*CREDA: Els CREDA són serveis de suport als centres educatius en l’adequació a les necessitats especials de l’alumnat amb greus dificultats d’audició, llenguatge i/o comunicació que interfereixen en el seu desenvolupament personal, social i curricular. La seva intervenció es concreta en tres grans àmbits: alumnat i famílies; centres i professorat; zona educativa.
Es tracta d’un model d’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives especials i al seu entorn propi de Catalunya. Actualment hi ha 10 CREDA, cadascun amb una zona d’actuació àmplia, generalment coincideix amb un Servei Territorial
Els objectius dels CREDA són:
Realitzar la valoració i seguiment del procés evolutiu audiològic, comunicatiu i lingüístic de l’infant amb sordesa.
Realitzar la valoració i seguiment de les necessitats psicolingüístiques i educatives de l’alumnat amb greus trastorns de llenguatge i/o comunicació.
Proporcionar atenció logopèdica específica a l’alumnat amb greus trastorns de l’audició, el llenguatge i/o la comunicació.
Orientar i assessorar a les famílies de l’alumnat amb greus trastorns de l’audició, el llenguatge i/o la comunicació.
Proporcionar suport i assessorament als centres i al professorat de l’alumnat amb greus dificultats d’audició, llenguatge i/o comunicació.
Posar a disposició de la comunitat educativa materials, recursos, assessorament i formació especialitzada per a l’adequació de la tasca docent a les necessitats especials de l’alumnat amb dificultats d’audició, llenguatge i/o comunicació.
http://www.xtec.es/creda/
*CREDV:El CREDV és un servei educatiu específic que en col·laboració amb l’ONCE dona suport a la tasca docent del professorat pel que fa a alumnes amb greus dèficits visuals, a més a més, també donen atenció directa a aquest alumnat i orientació a llurs famílies. La seva intervenció es concreta en tres grans àmbits: alumnat i famílies; centres i professorat; zona educativa.
Actualment a Catalunya hi ha 4 CREDV-ONCE cadascun amb una zona d’actuació àmplia, que generalment coincideix amb provincia, i seu a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.
Els objectius dels CREV són:
Realitzar la valoració i seguiment psicopedagògic de l’alumnat amb necessitats educatives derivades de dèficit visual.
Realitzar la valoració sistemàtica del procés evolutiu de l’alumnat amb dèficit visual durant la seva escolaritat, com a mínim, a P-5, a 2n de primària, a 6è de primària i a 2n d’ESO (PIA).
Proporcionar assessorament, material,estratègies i modelatge al professorat de l’alumnat amb deficiència visual.
Col·laboració amb els centres i el servei educatiu de zona, en l’orientació de l’adequació curricular per als alumnes amb discapacitat visual.
Valoració, prescripció i seguiment tecnològic i d’adequació de materials educatius per a l’alumnat amb trastorns de la visió.
Orientació a les famílies, que comporta donar informació, orientació i assessorament per a la presa de decisions relacionades amb els seus fills o filles.
http://www.xtec.cat/cse/see.htm
*SEEM: Els SEEM són serveis experimentals de suport als centres educatius en l’adequació de la tasca docent a les necessitats especials de l’alumnat amb greu discapacitat motriu.
Els objectius dels SEEM són:
Valoració de necessitats d’ús de sistemes augmentatius per a la comunicació, ajuts tècnics i estratègies d’intervenció i accés al currículum escolar.
Orientació sobre les característiques i ús de la comunicació augmentativa, els ajuts tècnics, les estratègies d’intervenció, i l’habilitació de materials escolars i de l’entorn, en col·laboració amb els professionals dels Serveis Educatius implicats.
Orientar i assessorar a les famílies.
Proporcionar suport i assessorament als centres i al professorat.
Posar a disposició de la comunitat educativa materials, recursos, assessorament i formació especialitzada per a l’adequació de la tasca docent a les necessitats especials de l’alumnat amb trastorns motrius.
http://www.xtec.cat/cse/seem.htm
*SEETDIC: Els SEETDiC són serveis experimentals de suport als centres educatius en l’adequació de la tasca docent a les necessitats especials de l’alumnat amb trastorns generalitzats del desenvolupament i trastorns de conducta. La seva intervenció es concreta en quatre grans àmbits: alumnat i famílies, centres i professorat, serveis educatius (EAP) i zona educativa.
Els objectius dels SEETDIC són:
Col·laborar amb els assessors psicopedagògics dels serveis educatius de zona (EAP) i específics en la identificació i avaluació de les necessitats de l’alumnat amb trastorns generals del desenvolupament i/o amb trastorns de conducta, en el seguiment de la seva evolució i en l’orientació a llurs famílies.
Donar suport al professorat dels centres i als assessors psicopedagògics dels serveis educatius (EAP) en la implantació de mesures educatives i psicosocials per a l’atenció a aquest alumnat.
Coordinació - conjuntament amb l’ EAP del servei educatiu general – amb els professionals de la salut mental (CSMIJ, Hospitals de Dia, URPI...), amb els professionals del camp de l’educació (UME, UEC, USEE...) i dels serveis socials per l’atenció a aquest alumnat.
Orientar estratègies i materials per a l’atenció a aquest alumnat.
Contribuir a la formació i actualització dels professionals dels serveis educatius, professorat i altres professionals no docents.
Altres funcions que li atribueixi el Departament d'Educació.
http://www.xtec.cat/cse/seetdic.htm
Un CDA (Camp d'aprenentatge) és una casa de colònies que tracten diferents temes. Els professionals que hi treballen són mestres.
Són una xarxa de serveis situats en contextos singulars que donen suport al professorat per tal que l’alumnat assoleixi objectius d’aprenentatge relacionats amb l’estudi del medi a partir de projectes que es desenvolupen en estades al camp d’aprenentatge, en activitats a l’entorn o en el centre mateix.