domingo, 30 de mayo de 2010

L'educació

http://www.youtube.com/watch?v=TO810sxflPo

M'agradaría mostrar aquest vídeo que és una metàfora de l'educació.

"La anciana y las semillas",no cal més descripció.

17/05/2010 - 19/05/2010

(...)Avaluació

Hem continuant treballant el tema de l'avaluació.

Hi han tres tipus d'avaluació que s'han de combinar per que sigui ajustada:

*Inicial (Qüestionaris, dibuixos, fitxes, debats, redaccions, jocs...)

*Formativa (Exàmen escrit/oral, listening, treball monotemàtic, Jclic...)

*Sumativa (Portafoli, autoavaluació, treball de síntesis, exposició oral...)

Què, com i quan avaluar les diferents avaluacions:



Com no coneixia el Jclic he cercat informació sobre ell:

"conjunto de aplicaciones informáticas que sirven para realizar diversos tipos de actividades educativas: rompecabezas, asociaciones, ejercicios de texto, palabras cruzadas ...

Las actividades no se acostumbran a presentar solas, sino empaquetadas en proyectos. Un proyecto está formado por un conjunto de actividades y una o más secuencias, que indican el orden en qué se han de mostrar."



JClic está formado por cuatro aplicaciones:

JClic applet
Un "applet" que permite incrustar las actividades JClic en una página web.

JClic player
Un programa independiente que una vez instalado permite realizar las actividades desde el disco duro del ordenador (o desde la red) sin que sea necesario estar conectado a Internet.

JClic author
La herramienta de autor que permite crear, editar y publicar las actividades de una manera más sencilla, visual e intuitiva.

JClic reports
Un módulo de recogida de datos y generación de informes sobre los resultados de las actividades hechas por los alumnos.





http://clic.xtec.cat/es/jclic/howto.htm

12/05/2010

"Mi hermanito de la Luna" i "Joc d'avaluació"

En començar la classe vam veure el vídeo "mi hermanito de la Luna" que és una reflexió que fa una nena sobre el seu germà que té autisme. És un vídeo molt entranyable.

http://www.youtube.com/watch?v=0HRD310kVOY

Hi ha un altre vídeo molt emotiu que s'anomena "Carta a mi hermanita de la tierra" que és una mena de resposta a l'anterior, des del punt de vista d'un nen autista.

http://www.youtube.com/watch?v=OxxVKEUNaVI&feature=related
_________

Vam fer un "joc d'avaluació" per consolidar algunes característiques de l'avaluació com ara:


Serveix per avaluar tant el rendiment de l'alumne com la feina que faig jo com a mestre.

S'han de fer servir instruments variats per avaluar correctament.

Ha de ser autèntica (fugir de fer-ho tot en un exàmen final)

Ha de ser global i continuada

Ha de canalitzar tot el procès i valorar les actituds.

Serveix per millorar tot el procès i la meva tasca com a mestre.

Els informes poden ser diferents segons l'escola, el curs, el que es pretén avaluar...

S'ha de mantenir a la família informada dels aspectes en que han d'incidir més.

10/05/2010

Serveis educatius

Els serveis educatius poden ser de zona específics.
Els de zona són CRP, EAP i ELIC i els específics CREDA, CREDV, SEEM i SEETDIC

*CRP: Els CRP són centres de referència per a la formació, la dinamització pedagògica i el suport a la tasca docent del professorat de tots els nivells educatius dels centres d'ensenyament no universitari de la ciutat.

Els objectius principals dels CRP són:

Coordinar i organitzar l'execució i el seguiment de les activitats de formació permanent.
Potenciar accions que impliquin dinamització i suport a projectes en el centre i entre centres educatius.
Canalitzar i coordinar els recursos i l'oferta pedagògica de la ciutat que s'adrecen als centres educatius.
Oferir recursos d'infraestructura i de serveis als centres docents, al professorat i a la comunitat educativa.


http://www.bcn.es/IMEB/crp/

(Aquesta web mostra els CRP de tota Barcelona)

*EAP: Els EAP són equips d’assessorament i orientació psicopedagògic que donen suport al professorat i als centres educatius en la resposta a la diversitat de l’alumnat i en relació als alumnes que presenten necessitats educatives especials, així com a les seves famílies.

Els objectius principals dels EAP són:

Identificar i avaluar les necessitats educatives especials dels alumnes i fer la proposta d’escolarització,en col·laboració amb els serveis específics quan s’escaigui.

Assessorar el professorat i les famílies en la resposta educativa a l’alumnat amb necessitats educatives especials, en col·laboració amb els docents especialitzats i els serveis educatius específics.

Assessorar els equips docents, l’alumnat i les famílies sobre aspectes d’orientació personal, educativa i professional.

Donar suport als centres educatius en la millora de l’atenció a la diversitat i la inclusió

Col·laborar conjuntament amb el servei educatiu de zona i els específicsper tal de promoure activitats d’intercanvi i de formació del professorat

Col·laborar amb els serveis socials i sanitaris de l’àmbit territorial d’actuació, per tal d’oferir una atenció coordinada als alumnes i famílies que ho necessitin.

http://www.xtec.cat/eap/

*ELIC: sorgeix de la necessitat de donar resposta a les noves i canviants situacions en què està immersa la comunitat escolar catalana. La integració escolar i social de tot l’alumnat, amb independència de la seva llengua, cultura, condició social i origen és una finalitat que inspira el nostre sistema educatiu.

Els objectius del Pla LIC són:

Consolidar la llengua catalana i l’aranès, si escau, com a eix vertebrador d’un projecte plurilingüe.

Fomentar l’educació intercultural, basada en la igualtat, la solidaritat i el respecte a la diversitat de cultures, en un marc de diàleg i de convivència.

Promoure la igualtat d’oportunitats per tal d’evitar qualsevol tipus de marginació.
Des d'aquesta prespectiva, els equips d'assessorament en llengua, interculturalitat i cohesió social (ELIC) s'encarreguen de desenvolupar funcions de col·loboració, assessorament i suport escolar en relació amb aspectes lingüístics, interculturals i de cohesió social.

Des d'aquesta perspectiva, els equips d'assessorament en llengua, interculturalitat i cohesió social (ELIC) s'encarreguen de desenvolupar funcions de col·laboració, assessorament i suport escolar en relació amb aspectes lingüístics, interculturals i de cohesió social.


http://phobos.xtec.cat/se-baixllobregat4/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=77

*CREDA: Els CREDA són serveis de suport als centres educatius en l’adequació a les necessitats especials de l’alumnat amb greus dificultats d’audició, llenguatge i/o comunicació que interfereixen en el seu desenvolupament personal, social i curricular. La seva intervenció es concreta en tres grans àmbits: alumnat i famílies; centres i professorat; zona educativa.

Es tracta d’un model d’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives especials i al seu entorn propi de Catalunya. Actualment hi ha 10 CREDA, cadascun amb una zona d’actuació àmplia, generalment coincideix amb un Servei Territorial

Els objectius dels CREDA són:

Realitzar la valoració i seguiment del procés evolutiu audiològic, comunicatiu i lingüístic de l’infant amb sordesa.

Realitzar la valoració i seguiment de les necessitats psicolingüístiques i educatives de l’alumnat amb greus trastorns de llenguatge i/o comunicació.
Proporcionar atenció logopèdica específica a l’alumnat amb greus trastorns de l’audició, el llenguatge i/o la comunicació.

Orientar i assessorar a les famílies de l’alumnat amb greus trastorns de l’audició, el llenguatge i/o la comunicació.

Proporcionar suport i assessorament als centres i al professorat de l’alumnat amb greus dificultats d’audició, llenguatge i/o comunicació.

Posar a disposició de la comunitat educativa materials, recursos, assessorament i formació especialitzada per a l’adequació de la tasca docent a les necessitats especials de l’alumnat amb dificultats d’audició, llenguatge i/o comunicació.


http://www.xtec.es/creda/

*CREDV:


El CREDV és un servei educatiu específic que en col·laboració amb l’ONCE dona suport a la tasca docent del professorat pel que fa a alumnes amb greus dèficits visuals, a més a més, també donen atenció directa a aquest alumnat i orientació a llurs famílies. La seva intervenció es concreta en tres grans àmbits: alumnat i famílies; centres i professorat; zona educativa.

Actualment a Catalunya hi ha 4 CREDV-ONCE cadascun amb una zona d’actuació àmplia, que generalment coincideix amb provincia, i seu a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona.

Els objectius dels CREV són:

Realitzar la valoració i seguiment psicopedagògic de l’alumnat amb necessitats educatives derivades de dèficit visual.

Realitzar la valoració sistemàtica del procés evolutiu de l’alumnat amb dèficit visual durant la seva escolaritat, com a mínim, a P-5, a 2n de primària, a 6è de primària i a 2n d’ESO (PIA).

Proporcionar assessorament, material,estratègies i modelatge al professorat de l’alumnat amb deficiència visual.

Col·laboració amb els centres i el servei educatiu de zona, en l’orientació de l’adequació curricular per als alumnes amb discapacitat visual.

Valoració, prescripció i seguiment tecnològic i d’adequació de materials educatius per a l’alumnat amb trastorns de la visió.

Orientació a les famílies, que comporta donar informació, orientació i assessorament per a la presa de decisions relacionades amb els seus fills o filles.

http://www.xtec.cat/cse/see.htm

*SEEM: Els SEEM són serveis experimentals de suport als centres educatius en l’adequació de la tasca docent a les necessitats especials de l’alumnat amb greu discapacitat motriu.


Els objectius dels SEEM són:

Valoració de necessitats d’ús de sistemes augmentatius per a la comunicació, ajuts tècnics i estratègies d’intervenció i accés al currículum escolar.

Orientació sobre les característiques i ús de la comunicació augmentativa, els ajuts tècnics, les estratègies d’intervenció, i l’habilitació de materials escolars i de l’entorn, en col·laboració amb els professionals dels Serveis Educatius implicats.
Orientar i assessorar a les famílies.

Proporcionar suport i assessorament als centres i al professorat.

Posar a disposició de la comunitat educativa materials, recursos, assessorament i formació especialitzada per a l’adequació de la tasca docent a les necessitats especials de l’alumnat amb trastorns motrius.


http://www.xtec.cat/cse/seem.htm

*SEETDIC: Els SEETDiC són serveis experimentals de suport als centres educatius en l’adequació de la tasca docent a les necessitats especials de l’alumnat amb trastorns generalitzats del desenvolupament i trastorns de conducta. La seva intervenció es concreta en quatre grans àmbits: alumnat i famílies, centres i professorat, serveis educatius (EAP) i zona educativa.

Els objectius dels SEETDIC són:

Col·laborar amb els assessors psicopedagògics dels serveis educatius de zona (EAP) i específics en la identificació i avaluació de les necessitats de l’alumnat amb trastorns generals del desenvolupament i/o amb trastorns de conducta, en el seguiment de la seva evolució i en l’orientació a llurs famílies.

Donar suport al professorat dels centres i als assessors psicopedagògics dels serveis educatius (EAP) en la implantació de mesures educatives i psicosocials per a l’atenció a aquest alumnat.

Coordinació - conjuntament amb l’ EAP del servei educatiu general – amb els professionals de la salut mental (CSMIJ, Hospitals de Dia, URPI...), amb els professionals del camp de l’educació (UME, UEC, USEE...) i dels serveis socials per l’atenció a aquest alumnat.

Orientar estratègies i materials per a l’atenció a aquest alumnat.

Contribuir a la formació i actualització dels professionals dels serveis educatius, professorat i altres professionals no docents.

Altres funcions que li atribueixi el Departament d'Educació.

http://www.xtec.cat/cse/seetdic.htm




Un CDA (Camp d'aprenentatge) és una casa de colònies que tracten diferents temes. Els professionals que hi treballen són mestres.

Són una xarxa de serveis situats en contextos singulars que donen suport al professorat per tal que l’alumnat assoleixi objectius d’aprenentatge relacionats amb l’estudi del medi a partir de projectes que es desenvolupen en estades al camp d’aprenentatge, en activitats a l’entorn o en el centre mateix.

03/05/2010 - 05/05/2010

Immigració

És necessari tenir en compte el context. Els orígens dels alumnes formen part del que és veritablement l'alumnat i la seva manera d'interpretar el món.
Aquests nens normalment porten moltes coses carregades a la seva espatlla, així que mai no hem de fer ús dels etiquetatjes.
Per tal de que la integració sigui favorable el nen ha de rebre una acollida positiva i bona, per no sentir-se discrminat.

Sempre els hem d'analitzar individualment, com a persones, no com a immigrants.

S'ha de tenir empatía amb el nou alumne, i tenir em compte que els seus estudis no són igual de vàlids en el nou país (és normal que no conegui els països d'Europa però sí els de Sudamerica si és d'allà)

Els immigrants se senten exposat per ser diferents i per no poder competir amb els seus iguals. Necessiten una demostració de recolzament personal i molta protecció.

Els adults han de generar esperança per abordar amb confiança les dificultats i frustracions, fomentar amor per sentir-se respetats i estimats, fer-los contenir la ansietat i estimular la curiositat davant del món que els envolta.

L'escola és un lloc d'aprenentatge, però també de vida.

El nouvingut ha d'ingresar en un àmbit més ampli, haurà de trobar-fabricar-forçar el seu propi lloc, enfrontar-se a situacions adverses, sofrir "rituals d'iniciació" i sentir que els coneixements que té "no serveixen".



28/04/2010

Activitat amb adapació NEE

Avui hem plantejat una activitat i ens hem imaginat un alumne amb una necessitat especial concreta.
Hem passat el nostre cas al grup del nostre costat i resolt un altre.

Las NEE comprenen:

Las originadas en diferencias individuales que soluciona el maestro con algún cambio metodológico.

Las NEE temporales que superan a la escuela y necesitan de un equipo interdisciplinario.

Las NEE que comprometen la capacidad de aprendizaje, que requieren adecuaciones curriculares, equipo integrador, etc.

Las NEE complejas, generalmente permanentes y por lo general también necesitan de escuelas especiales

http://www.maestrasjardineras.com.ar/nee.htm





Las NEE permanentes, son aquellos problemas que presenta una persona durante todo su período escolar y vida, ya que presentan un déficit leve, mediano o grave de la inteligencia, en alguna o en todas de sus implicancias sensoriales, motoras, perceptivas o expresivas, de las que resulta una incapacidad que se manifiesta en el ejercicio de las funciones vitales y de relación, por tanto, necesitan de la atención de especialistas, centros educativos especiales y material adecuado para abordar sus necesidades.

Dentro de esta categoría se encuentran las deficiencias visuales (ceguera); deficiencias auditivas (sordera); deficiencias motores (parálisis cerebral); retardo mental y autismo entre otras.

Las NEE transitorias son problemas de aprendizaje que se presentan durante un periodo de su escolarización que demanda una atención específica y mayores recursos educativos de los necesarios para compañeros de su edad.

http://www.uctemuco.cl/proyecto_ffid/docs/nee.doc

26/04/2010

TIC (TAC)





Avui hem tornat a l'aula d'informàtica a veure algunes webs que podrien ser útils en el nostre futur.

Em observat:
www.Netvibes.com i www.delicious.com, així com el nostre wiki i altres webs com ara www.goear.com


Netvibes.com és segons la wikipèdia:

"un servicio web que actúa a modo de escritorio virtual personalizado, similar a la Página Principal Personalizada de Google (iGoogle), MSN Live o Inicio.es.

Visualmente está organizada en solapas o pestañas (tabs), donde cada solapa por lo general es en sí un agregador de diversos módulos y widgets desplazables previamente definidos por el usuario. Estos módulos, a su vez, actúan como pequeñas ventanas cuyo contenido es generado por otro servicio web o ser miniaplicaciones."

Vam tafanejar també les webquests i les caceres del tresor.

"Una WebQuest es un tipo de actividad didáctica que consiste en una investigación guiada, con recursos principalmente procedentes de Internet, que promueve la utilización de habilidades cognitivas superiores, el trabajo cooperativo y la autonomía de los alumnos e incluye una evaluación auténtica.
(...)
Las WebQuest son utilizadas como recurso didáctico por los profesores, puesto que permiten el desarrollo de habilidades de manejo de información y el desarrollo de competencias relacionadas con la sociedad de la información.

Una WebQuest se construye alrededor de una tarea atractiva que provoca procesos de pensamiento superior. Se trata de hacer algo con la información. El pensamiento puede ser creativo o crítico e implicar la resolución de problemas, enunciación de juicios, análisis o síntesis. La tarea debe consistir en algo más que en contestar a simples preguntas o reproducir lo que hay en la pantalla. Idealmente, se debe corresponder con algo que en la vida normal hacen los adultos fuera de la escuela."

Wikipèdia.


Una WebQuest sempre té la mateixa estructura:
-introducció
-tasca
-procès
-avaluació
-conclusió

19/04/2010 - 21/04/2010

(...) Unitat didàctica

Avui (19 d'abril) em tornat a fer una programació d'unitat didàctica. Un altre cop sense tenir unes instruccions precises.

El dia 21 d'abril vam intercanviar les nostres programacions amb les d'altres grups i vam reflexionar sobre què pensavem que no era correcte o què afegiriem. D'aquesta manera vam veure un altre punt de vista, vam assimilar i interioritzar alguns conceptes que tots teniem en comú...

Per acabar vam posar en comú aquestes aportacions per que tothom poguès pensar una mica.



M'ha semblat útil però penso que hauríem d'haver treballat el tema abans per poguer fer-ho bé des d'un inici i no anar temtejant sense saber si el que fèiem era o no correcte.

17/04/2010

Planificació d'una unitat didàctica

Es poden fer programacions d'unitats didàctiques mensuals, anuals, setmanals...
Aquestes progrmacions han de contenir: objectius, continguts, metodología (què farem i amb què)i avaluació.

(Aquestes unitats didàctiques no es compleixen mai al peu de la lletra)

El que és realment important planificar són les transicions, el pas d'infantil a primària, ja que afecta anímicament a l'alumne.

Avui em fet una programació, una mica temptejant i sense idea, ja que no sabíem exactament com s'havia de fer (només els components que havia de tenir aquest UD)





Aquestes programacions són molt útils per saber què em de fer en cada moment i què pretenem amb cadascuna d'aquestes idees, però han de ser flexibles en tot moment.

07/04/2010

Programació i planificació d'una Unitat didàctica

Les unitats didàctiques es recullen en PEC (projecte educatiu de cenre). Aquests PEC, diferents a casa escola, es concreten a partir de les programacions anuals i, desrpés, amb les diverses unitats didàctiques.

Aquestes U.D. poden ser més o menys curts, segons el PEC i s'han d'enfocar des d'una àres i es poden relacionar amb unes altres.





He trobat aquesta definició d'unitat didàctica:

"Una unidad didáctica es una estructura pedagógica de trabajo cotidiano en el aula. Es la forma de establecer explícitamente las intenciones de enseñanza-aprendizaje que van a desarrollarse en el medio educativo. Es un ejercicio de planificación, realizado explícita o implícitamente, con el objeto de conocer el qué, quiénes, dónde, cómo y porqué del proceso educativo, dentro de una planificación estructurada del currículum."

http://acadi.iteso.mx/acadi/articulos/unidad_didactica.htm

viernes, 28 de mayo de 2010

24/03/2010

Continguts

Abans de triar uns continguts s'han de tenir fixats els objectius que volem aconseguir.
Una vegada fet això els continguts variaran segons l'edat de l'alumne, el seu nivell cognitiu, els interessos dels nens i les seves necessitats.

Em de partir del que necessitem i, a partir d'aquí, hem d'organitzar la resta de continguts. Cal tenir en compte per aquesta organització la dificultat dels mateixos (han de ser de menys a més complexes)i els interessos i necessitats dels petits, com hem dit abans. Per tant les seves característiques principals han der ser la INTEGRACIÓ (utilitat a la vida quotidiana) i la PROBLEMATITZACIÓ (partir dels problemes per arribar als continguts i objectius)

El coneixement que s'ha de transferir ha de ser altament útil i significatiu i s'ha d'ensenyar en diferents contextos i, per tant, ha de ser transversal.







(el contingut ha d'estar organitzat segons les necessitats)


No puc estar més d'acord amb aquesta afirmació, ja que si no relaciones els continguts amb els objectius aquests últims no es compliran i, si tampoc no els classifiques i organitzes segons la seva dificultat no es podran modificar els esquemes de coneixement que tenen els nens.