domingo, 11 de abril de 2010

22/03/2010

Analitzem un llibre de text

Els mestre són qui trien els llibres de text. Normalment per això s'haurien de tenir en compte les editorials anteriors i posteriors, tot i que no sempre és així.

Aquests llibres han d'estar a l'escola 4 anys mínim. Si durant aquest període s'han de canviar es poden proposar uns altres, però han d'estar aprovats pel consell escolar i sempre s'ha de justificar.

Des de fa uns anys es promou la reutilització d'aquests llibres. Les escoles s'encarreguen de comprar els llibres, el departament inverteix en això.
Per això les editorials intenten fabricar llibres que no es puguin reutilitzar, per continuar venent-los.
Els llibres s'han de fer en funció de la LOE i han de tenir la aprovació del departament per assegurar que compleixin els requisits.





Segons la viquipèdia el llibre de text és aquell llibre que conté els continguts propis de l'ensenyament escolar, amb suggeriments d'exercicis i guia per al professor. El terme a vegades s'usa ampliat a qualsevol manual de suport a un curs.

La viquipèdia també explica breument els avantatges i inconvenients del seu ús.

Avantatges de l'ús del llibre de text

Facilita la tasca docent, en planificar el temps i els continguts
Serveix de llibre de consulta per a l'alumne, que pot estudiar de manera autodidacta o completar els seus apunts
S'adequa perfectament a les exigències legals sobre temari a impartir i metodologia
Inclou en un únic materials l'essència avaluable del curs.
Estic d'acord amb els avantatges que proposa aquest wiki i afegiria que amb aquests el mestre no ha de disposar de tant de temps per preparar cadascuna de les activitats, sinò que ne pot aprofitar diverses.

Crítiques al seu ús

Afavoreix un aprenentatge passiu i basat en la memòria humana i no en la recerca o la cooperació
No respon a la diversitat d'interessos dels alumnes ja que ofereix un itinerari únic (per exemple, s'ha de tractar els diferents tipus de textos amb els exemples que proposa el llibre. Si ho fèssim d'una altra manera podríem treballar alhora temes que els motivin, com ara un text científic sobre animals, una entrevista amb un cantant que els agradi...)
Actualment pertanyen en règim d'oligopoli a poques editorials que dicten els continguts i la manera de tractar-los
No afavoreix la innovació docent.

miércoles, 7 de abril de 2010

10/03/2010 - 17/03/2010

continuem treballant el currículum

Durant aquestes classes hem continuat fullejant el currículum de Educació primària, he aclarit alguns conceptes i analitzat uns altres, com ara els criteris d'avaluació i els objectius.
Els criteris d'avaluació són els ítems escollits que analitzarem fixant-nos en els nostres alumnes per comprovar si han assolit els objectius proposats incialment.
Aquests objectius són allò que el mestre considera que els seus alumnes han d'haver assolit en terminar una etapa (unitat didàctica, trimestre, curs...) tot tenint en compte les capacitats de l'alumnat.
D'altra banda, per grups, hem analitzat les àrees en les quals es subdivideix, per més tard penjar aquestes observacions al moodle i compartir el que hem analitzat.
Jo he hagut d'investigar l'àrea de l'educació artística que és, casualment, una de les que més hem crida l'atenció. Per aquest motiu que decidit tafanejar una mica per veure que trobava.

He vist aquesta web que proporciona recursos online per a nens i professorat de primària. Em semblen activitats interessants per cridar l'atenció dels nens, per introduir-los al món de les noves de les tecnologies i per treballar l'art de maneres diferents:

http://ares.cnice.mec.es/artistica/





Com aquesta web es centra més en la plàstica que en la música que volgut trobar alguna altra que es centrés mes en aquesta:

http://www.eixamedicions.com/crescendo/index.htm


D'altra banda la web http://wwww.edu365.cat té uns recursos, propostes i activitats molt útils i interessants per a nens de diverses edats. Ens pot fer molt de servei en un futur.


domingo, 4 de abril de 2010

15/03/2010

Web 2.0

Vam tornar a treballar aquesta web i investigant he trobat una imatge interessant per complementar el que vaig escriure a l'altra entrada.

03/03/2010

Aules d'acollida VS Espais de benvinguda educativa

El curriculum escolar és el mateix per a totes les escoles, però no ho és el projecte curricular de centre.

El més interessant, per a mi, de la sessió d'avui és el tema de les aules d'acollida pels nouvinguts, si són o no necessàries, si són útils o si és millor que els alumnes vagin primer a un centre extern per aprendre el idioma i relacionar-se amb altres immigrants (EBE).
Les aules d'acollida permeten que els nens es relacionin tant amb nens immigrants com amb catalans i les EBE que els nens estiguin més atessos i trobin nens amb la mateixa situació que ells. El problema de les EBE és que només aprenen l'idioma, però entre els mateixos alumnes és molt probable que parlin el seu idioma d'origen i no s'esforcin tot el necessari.

Aquests espais de benvinguda educativa tenen inconvenients, ja que poden ser espais de segregació escolar.
He trobat una web que em sembla molt imteressant i que explica força bé el concepte de les EBE, espais dels que gairebé no tenia constancia i que em semblen interessants, tot i els seus inconvenients. No sabria dir quina opció m'agrada més ja que si l'alumne va a una aula d'acollida podrà practicar l'idioma, si va a un EBE no ho farà tant així però tindrà durant més temps personal a la seva disposició i per atendre les seves dificultats i mancances. No puc decantar-me per una o altre opció.







01/03/2010

Web 2.0

En aquesta sessiò hem tingut un primer contacte amb l'anomenada: "Web 2.0". Hem fet un treball i investigat algunes de les seves aplicacions i característiques principals.

La definició d'aquest concepte, segons la wikipedia és:

"La Web 2.0 es la representación de la evolución de las aplicaciones tradicionales hacia aplicaciones web enfocadas al usuario final. El Web 2.0 es una actitud y no precisamente una tecnología. La Web 2.0 es la transición que se ha dado de aplicaciones tradicionales hacia aplicaciones que funcionan a través del web enfocadas al usuario final. Se trata de aplicaciones que generen colaboración y de servicios que reemplacen las aplicaciones de escritorio."

"Ejemplos de la Web 2.0 son las comunidades web, los servicios web, las aplicaciones Web, los servicios de red social, los servicios de alojamiento de videos, las wikis, blogs, mashups y folcsonomías. Un sitio Web 2.0 permite a sus usuarios interactuar con otros usuarios o cambiar contenido del sitio web, en contraste a sitios web no-interactivos donde los usuarios se limitan a la visualización pasiva de información que se les proporciona."






Deixo aquí un link amb un llistat d'aplicacions de la Web 2.0 que m'he aturat a llegir amb curiositat.

http://wwwhatsnew.com/recopilacion

24/02/2010

Currículum

La classe d'avui l'hem centrat en parlar del currículum de primària, del qual poden aprendre tant alumnes com professor.

"Entenem per currículum de l'educació primària els objectius, competències bàsiques, continguts, mètodes pedagògics i criteris d'avaluació d'aquest ensenyament." És a dir, és com els ciments, la columna vertebral de l'ensenyament que proposa al mestre a l'aula, d'on ha de partir per fer les seves activitats, els marges. És, per tant, molt útil per tenir una base, una idea prèvia, uns ciments on començar a planificar les activitats i saber quins continguts s'ha de treballar, quins objectius han d'aconseguir...

Hem esta mirant l'estructuració del currículum i les competències bàsiques.

Hem parlat de l'"Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania", de les discusions que ha portat, la seva utilitat i la seva avaluació.

M'ha interessat el tema i he cercat els objectius de aquesta matèria, ja que no els tenia gaire clars:

1. Aprendre a ser i actuar de manera autònoma
· Identificar, acceptar críticament i construir la pròpia identitat, desenvolupant
l’autoestima en tots els àmbits de la personalitat.
· Reconèixer l’alteritat des de criteris d’igualtat i identificar les relacions
d’interdependència amb els altres. Desenvolupar una actitud favorable a la
superació dels prejudicis i contrària a la violència i als comportaments
discriminatoris.
· Desenvolupar mecanismes d’autoregulació de les pròpies emocions i de la
pròpia conducta, habilitats emocionals i de comunicació assertiva en les
relacions personals i de grup, mostrant actituds empàtiques, solidàries i
constructives.
· Actuar amb autonomia i responsabilitat en la vida quotidiana i en les
relacions de grup, tot elaborant i aplicant valors i normes de convivència.

2. Aprendre a conviure
· Reconèixer i practicar els valors i normes que afavoreixen la convivència i la
relació entre les persones, així com estratègies de resolució de conflictes
des del diàleg i la mediació.
· Reconèixer i sentir la diversitat social, cultural, de gènere i d’orientació
afectiva com un fet enriquidor de la convivència, sabent explicar els propis
costums i mostrant respecte pels costums i maneres de viure de cultures
diferents a la pròpia i facilitar la incorporació de les nenes i nens nouvinguts
en l’entorn sociocultural.
· Conèixer i valorar els drets reconeguts a la persona en la Declaració
Universal dels Drets Humans, en la Convenció sobre els Drets de l’Infant,
en l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i en la Constitució espanyola.
· Prendre consciència de pertinença a diferents àmbits i grups socials i de les
formes de contribuir al seu desenvolupament i la seva millora.

3. Aprendre a ser ciutadans i ciutadanes en un món global
Currículum educació primària – Decret 142/2007 DOGC núm. 4915
Educació per al desenvolupament personal i la ciutadania 5
· Conèixer els mecanismes de funcionament de les societats democràtiques i
el paper de les administracions en la garantia dels serveis públics. Fomentar
iniciatives de participació democràtica i responsable dins del centre,
participant activament en activitats fora del centre, com a eina per aprendre
a assumir els deures ciutadans i compromisos socials.
· Identificar, analitzar i rebutjar les situacions d’injustícia i discriminació, per
raó de gènere, origen o creences, sensibilitzant-se al davant de les
necessitats de les persones i grups més desafavorits. Desenvolupar
sentiments d’empatia i actituds que garanteixin el respecte i la convivència
entre els diversos grups.
· Valorar i tenir cura del medi, així com assumir comportaments de consum
responsable que contribueixin a la sostenibilitat.
· Desenvolupar la capacitat d’escolta i d’exposició argumentada de les
pròpies opinions i respecte per les dels altres. Valorar críticament els
missatges dels mitjans de comunicació per tal de construir-se una opinió
pròpia.


M'agradaria acabar mencionant un petit debat que vam tenir a classe sobre si els nens amb NEE han de estar inclosos a una aula ordinària o pel contrari han de anar a un centre a especial (o potser han de combinar les dues possibilitats). Cadascuna d'aquestes opcions té els seus avantatges i inconvenients i han de dependre en gran mesura de la deficiència del alumne. Jo crec que aquests nens haurien s'estar inclosos dins d'aules ordinàries però que per això necessitem recursos humans que puguin atendre'ls com cal. Els nens que van a un centre especial, quan surtin d'aquest, es trobaran en un món totalment diferent, amb persones que no tenen les mateixes necessitats que ells, i potser no sabran com reaccionar davant d'això. Em sembla que ficar-los en aquestes aules especials és com mantenir-los dins d'una bombolla durant uns anys, tot i que estiguin ben atessos.

22/02/2010

Organització de l'aula i traspàs dels coneixements

Avui m'agradaria destacar l'idea de que cada mestre ha de organitzar l'aula com prefereixi, en funció de les seves preferències, metodología i necessitats dels alumnes, tenint en compte un conjunt de factors que no es poden passar per alt.
Partint d'això poden fer-se rotllana, asseure els nens en grup, individualment o per parelles, apropar més a la taula del mestre als que necessiten més ajuda, distribuir els nens per ordre de llista o que vagin rotant setmanalment, barrejar els conflictius o dispersos amb nens més atents per afavorir que s'ajudin mutuament...


Per acabar m'agradaría mencionar la conclusió a la qual vam arribar al final de la classe: "No podem ensenyar una cosa que no hem fet abans, per saber ensenyar primer s'ha de saber fer"



(He escollit aquesta imatge, ja que crec que representa força bé el que he explicat abans. Per construir els coneixements dels alumnes primer s'han de construir els del propi mestre)

17/02/2010

Comencem...

Hem iniciat l'assignatura fent un joc de rols, en el qual representàvem una situació que pot donar-se a una aula ordinària de primària.

Ens ha servit per reflexionar sobre l'organització de la classe, els possibles conflictes que podem trobar, l'actitud del professorat, la diversitat...
Em fet un debat que ens ha ajudat a trobar més punts de vista diferents sobre una mateixa qüestió i, per tant, ha sigut força interessant.

Personalment el que més m'ha cridat l'atenció de la classe d'avui ha sigut el tema de la immigració i la diversitat cultural i lingüística i la reflexió que hem hagut de fer sobre aquest tema.
Això em recorda un treball que vam fer a una altra assignatura pel qual vam haver d'investigar i informar-nos una mica, tot visitant una escola de primària.

Les conclusions que he tret d'aquest treball al respecte són que les dades de alumnes immigrants han augmentat molt considerablement,que falten molts recursos i molt a fer però que tot i així podem fer molt pels nouvinguts.
A més a més, l'altre dia vam veure un video molt interessant en el qual es mostrava que, a causa d'això, cada cop més les aules ordinàries es convertiran en unes aules d'acollida ("Cada cop més les aules ordinàries seran aules d'acollida. No és una aula d'acollida q tindrà que semblar-se a l ordinària, sinò que les aules ordinàries seran unes aules d acollida.").

Si no recordo malament el video era aquest: http://www.youtube.com/watch?v=rq7CW6IM_lA